Vår får shåre

image67

Årets första mjukglass = lycka.
Speciellt om den avnjuts med daimkulor, solsken och allra bästa Emelie.

Igår hade jag förövrig t-shirt på mig en stund då jag gick på promenad längs älven. Helt otroligt!
Har gett mig själv ledigt så här långt denna vecka, lite schysst vårlov innan de fyra månaderna av arbete sätter igång. Mycket skönt.

För övrigt: har fått ett klart besked denna vecka som det känns som om jag väntat på hela vintern. Mindre roligt, även om det ju är en fördel att inte sväva i ovisshet. Men bara drygt, drygt när saker går illa och människor bara går ner sig och i slutändan inte är bra för varandra. Jag hoppas bara att det kan leda till något bättre.  

Sesam

Sesamfrön är den nya stora grejen i mitt liv, känner jag.

Sesamfrö, Sesamum indicum, är en växt i familjen sesamväxter och odlas i Kina, Indien, Central- och Sydamerika. Fröna är rika på mineraler, E-vitamin, fleromättat fett och protein. De säljs både utan och med skal. Med skal erhålls större andel järn och kalcium. Sesamfrön innehåller betydligt mer kalcium än vanlig komjölk.

Går att använda till bakning av bröd, till att göra vegetariska pastejer såsom hummus eller till att göra vegetariska färser. Ihop med vatten kan man lätt göra sesammjölk. Fungerar även bra rostade i sallader. Ur sesamfrön utvinns också sesamolja, som tidigare användes både som matolja och för medicinskt bruk.


Näringsinnehåll (100 g)
Energi2 432 kJ (582 kcal)
Protein18 g
Kolhydrater18 g
Fett53 g
- Varav fleromättat22 g
Kalcium110 mg (oskalade 1 160 mg)
Järn2,4 mg (oskalade 10,5 mg)

/Wikipedia

Vilket frö!

Ikväll har jag gjort sesammjölk med banan, vaniljsocker och vindruvor. Kornigt men mycket drickbart. Jag är proteinstinn eftersom det känns lite som att jag gått på någon sorts bakvänd GI-metod sista tiden, iallafall dagtid.

Andra bra gejer att slänga i absolut all mat man kommer åt: citronsaft, svamp och senap.

Coming up

Fick mina deklarationspapper idag, och å som jag har nervat mig för de stora summor pengar jag trott att staten skulle kräva åter av mig, jag tyckte och tycker att jag alltid betalar alldeles för lite skatt och får ingenting alls att gå ihop. Döm om min förvåning då pappret istället påstår att jag ska ha igen över 7000 spänn och därför inte betala mer skatt på hela 2007 än typ runt 3000. Kan detta stämma? Är det rimligt? Det verkar onekligen för bra för att vara sant, precis som en hel del andra grejer i mitt liv just nu. Ska man bara tacka och ta emot eller  vänta på att Anders Borg står på lur bakom varje hörn man rundar för att med en pervers förtjusning överlämna en fet retroaktiv skuld på alla pengar man dumt nog tagit emot?

För övrigt är det här en bra vår, även om just ordet vår kanske borde sättas inom citationstecken. En bra "vår", om våren bara ville komma på riktigt och rensa bort alla tveksamheter med smältvattnet. Nytt och gott i livet och allt det. Som poeten som är väldigt ny och än så länge verkar himla godsint på alla sätt och vis, som jag gillar. Som att jag nästan börjar känna mig som tillhörande på VG där jag vikarierar nästan jämt känns det som, och där barnen gillar mig. Som lägenheten, den drömmen, och det briljanta att få bo med Lisa och Emelie. Å, förlåt. Det är faktiskt aldrig kul att läsa blogginlägg där människor skriver att de är glada.

Denna dag som kom idag

IDAG har ingen förskola ringt men det gör ingenting, jag måste ändå in på avvänjning inför våren och intala mig själv att ingen längre kommer behöva vikarier då jag sliter med att bända upp vintertjälen i gravjorden. Idag softar jag runt i en mjuk orange klänning och läser Drömfakulteten, drömmer om att kunna skriva, nej, drömmer om att faktiskt skriva. Äter goda sesamnuggets och ungsbakade kikärtor och för vegetariansamtal med Lisa: protein, b12, järn, och quorn som egentligen är mycel i öltankar i england och sen är det ju det där med de förbannade 8 essentiella aminosyrorna, men man ska ju inte äta för mycket soja, soja, detta gissel som förstör för världens fattiga och visst är det inte nyttigt med för mycket, men proteinet, osv. Vi låter lite som människor i CSI som förklarar saker båda redan vet för varandra (har ni tänkt på att de alltid gör det i CSI?). Idag tänkte jag söka till högskolan men det får nog bli en annan dag, det är visst en pinkod som ska väntas på och jag måste fundera. Försöker styra upp saker för Världsbutiken i sista minuten som vanligt.

IKVÄLL ska jag kolla på umeåfinalen i Poery Slam.

Oh, you're so silent

Cykeln, som varit trasig sedan slutet av sommaren, är nu lagad och gled som ett stolt skepp så lätt så lätt genom kvällens täta dimväggar, tomma gator. Jag <3 postapokalyps, och ännu mer <3 min cykel och förhoppningarna om kraftigt reducerade bussutgifter (även om lagningen kostade 800 spänn, sveda, sveda).

Det är ironiskt hur mycket glädje min gamla skola skänker mig för tillfället (glädje samt pengar!). Kanske den försöker återgälda någon gammal skuld. Imorgon får jag komma dit igen och det är som att komma hem. Jag blir allt mer bortskämd ju mer jag får vara på samma ställen, min springvicksnerv har tröttat ut sig och att lära sig alla barnens namn går lite segare. Men vad gör det så länge VG ringer, inte har glömt mig? Lycka.

För övrigt: Det är lustigt hur man inte fattar att man själv är uppfuckad förrän man liksom ges möjligheten att vara det. Så låter vi resten vara osagt, för framtiden är oviss, alltid. Jag hoppas på allt som är bra.


RSS 2.0