"Oväntad bekantskap"

Kan man, faktiskt på riktigt, träffa någon som ger en dikter?!
Herregud, och jag min fumlare, som fumlar bort allt i generad nervositet.

Det ÄR vår för att jag säger att det är vår

Som om, som om, som om det där reumatiska i livet kanske fått en lite bättre salva och plötsligt kan röra sig smidigare, ta försikitiga steg iallafall någonstans, kanske framåt.

Jag känner en lättad bävan inför sommaren, chefen ringde mig mitt i min värsta panik på väg hem från sjukhusstädet där jag varit och tiggt jobb, och jag får alltså jobba på kyrkogården ända från maj. Rent spontant lyckorus, liksom fyra månader av säker inkomst = jag kommer att kunna betala hyran, men sen kom jag ihåg att arbetet inte bara var en dans på rosor (snarast en dans på gravkullar) och att jag kommer sakna att arbeta på dagis mycket. Jag arbetar liksom nästan varje dag nu, men jag tvivlar ju på att alla är lika sjuka i vår och i sommar (då har väl de flesta dagis stängt, right?). Men i slutändan är jag iallafall pepp pepp pepp, jag har jobb och det är ju fantastiskt!

Vi nedräknar till 1 juni, E säger att det är 73 dagar kvar.

Hemma händer grejer, inte lika bra. Det är jobbigt att vänta på något som känns oundvikligt men ändå ovisst.

Söndag

Bästa söndagen, bästa våren. En sån dag då jag lovat lovat lovat mig själv att kliva upp i tid och ge mig ut i solen - och se på fan, faktiskt gjorde det också. En dag utan tidspress och stress då jag bara dragit mig fram i maklig takt längs med den tinande umeälven. Promenerade innåt stan och köpte en macka att äta på en bänk. En sån dag då jag plötsligt upptäcker att jag varit ute och bara varit i fyra timmar. En dag då jag faktiskt inte känner mig socialt handikappad, av den enkla anledningen att jag dagen innan - bästa lördag - faktiskt nästintill gjorde en ny bekantskap, helt oväntat och helt utan berusningsmedel. En bra dag, sannerligen. Och solen varm, röda vårkappan på. Jag känner hur vinterns klor släpper taget, hur lungorna liksom öppnas efter fem månader av att ha hållit andan - samma sak varje år.

Nu ska jag ligga i soffan och läsa söndagstidningar.

En ovanligt händelselös förmiddagsrast idag

Jag får ibland känslan av att allting som händer, hur betydelsefullt eller stort det än känns, är utraderat så snart det är över. Som om allt man säger om att det är ens uppleverlser i livet formar en till den man är inte skulle stämma, och det enda man egentligen har kvar är någon sorts råmaterial, plus minus noll efter allt man gått igenom. Jag tror inte att det är så egentligen, men ibland blir jag förvånad över hur någonting jag levt i och varit totalt inne i en längre tid kan kännas helt avlägset och som något ur en dröm i nästan samma andetag som det tagit slut.
Så känndes det idag när jag såg högstadieeleverna springa fram och tillbaka mellan skolhusen. Som om jag lika gärna skulle ha kunnat börja högstadiet, eller nåja, gymnasiet iallafall, imorgon, istället för att jobba. Liksom plus minus noll. Som om det varken tagit ifrån eller gett, som om bara jag var där, som jag alltid varit. Vilket ju i och för sig inte är så illa, förut brukade det kännas mer som att iallafall högstadietiden tog en hel del ifrån mig. Mest bara underligt. De såg så stora ut också. Bar omkring på sina böcker och papper, såg viktiga ut. Jag kände mig som en sån där tant som börjar bli gammal men som aldrig fick gå i skolan och lära sig läsa och som sin ålder till trots tvingas böja sig och underdåna sig för en mycket yngre chef, som naturligtvis ser ner på hennes obildning. Typ. Så. Kände jag mig. Lite. Liksom, vad har man kvar? En hel massa om man börjar detaljanalysera, det finna ju vänner och attribut och högar av gamla uppsatser jag inte förmår slänga, och alla dessa saker jag säkert inte kunde när jag var tre, men känslan av att allt är så förgängligt, av att fotavtryck tvättas bort av vattnet och allt sånt, att bara just upplevelsen för stunden är verklig och sedan bara blir ett gammalt presens, den stannar kvar.
Men inte sorgligt. Jag hade ju mina barn, och det känns bra och viktigt. Jag tror jag börjar komma över studenten lite. Jag är tidig, som alltid.


Slask in my fire

Har äntligen styrt upp nya hörlurar så att jag kan lyssna på min mp3 igen. Detta har jag firat genom att lyssna på Dub Sweden - Ice in my fire om och om och om igen så fort jag fått chansen idag. Den gav verkligen en extra sstuds i de slaskpulsande stegen. Mycket schysst.

För övrigt visade det sig fungera väldigt bra det där med att sova om natten. Hur förvånande som helst! Jag har alltid närt något av en skepsis mot detta att man skulle bli pigg av att sova mycket om nätterna, men kanske är det dags att ompröva frågan, för idag aceade jag lätt alla prövningar. Jag kanske skulle prova på det ikväll igen (men, boooring!) för imorgon börjar jag kvart över sju. Godnatt, I guess.

Mighty fine prices, every day

(Från igår, ej publicerat)
Idag har jag, Lisa och Emelie varit på utflykt i Lycksele och Dollar Store för att köpa grejer inför flytten. Det är förvisso ett bra tag kvar ännu, men det gäller ju att sprida ut sina glädjeämnen här i livet, och det gäller dessutom ännu mer för stackars fattiga satar att passa på då man kan få åka snålskjuts någonstans. Värt var det iallafall, om än smärtsamt för det redan så illa tärda bankkontot. Nåväl, ett ekonomiskt val av shoppingställe, och vi köpte (nästan) bara sånt vi behövde. Och chips såklart, men det behöver man ju egentligen lite nu och då helatiden.
För de som inte gjort bekanskap är Dollar Store ett sånt där varuhus, troligtvis importerat från Amerikat, som tokgår in för att alla produkter ska vara billigare där än överallt annars. Och som får en att undra HUR grejerna egentligen  kan kosta så lite, och följdaktligen får iallafall Lisa att bestämt hävda att allt från pajformar till nagelklippare helt säkert avger cancer. Vilket mycket väl kan stämma, men i så fall: Cancer, here we come! Egentligen är det där med cancern väl mest en fråga om att välja när och i vilken kroppsdel numera, och i sånna fall tycker jag att tånagelscancer låter rätt behagligt i jämförelse. Dollar Store, du är vår vän!

----
22:30
Idag (idag på riktigt, då alltså) kände jag mig sådär lite halvdöd, trött och frånvarande på dagis igen. Verkligen skitirriterande när det känns som att jag skulle kunna göra ett så mycket bättre jobb, och ha mycket roligare. Kanske är  det fortfarande förkylningen som spökar, fast jag tycker jag är rätt frisk nu. Kännetecken: Jag är inte längre igentäppt i näsan och kan alltså tillexempel äta utan att få akut andnöd mitt i varje tugga. Känns fint. Jag kan prata utan att låta som Rose i Titanics slutscener (ni vet "I'll never let go, Jack. I promise"), vilket ju är en fördel. I fredags och lördags hade jag knappt någon röst, vilket gjorde det lite svårt att fejka frisk då jag jobbade i fredags. Även om jag gjorde mitt bästa.

Nåväl. Jag ska chockera mig själv genom att kvällens ungdom till trots gå och lägga mig. Och sova sova sova för att vara världens piggaste, peppigaste och lekfullaste människa imorgon. Jag ska vara en cheerleader på speed!
Godnatt!

Pepp!

Läste just att Alan Ball, som skapade Six feet under, håller på att göra en VAMPYRSERIE!!! Den kommer heta True blood och görs för HBO. Jag älskar när det bästa av två världar möts!


Som ett brev på posten eller jag menar svensk kassaservice eller hur det nu är med den saken numera

Den som någonsinn sagt att tvångstankar bara sitter i huvudet kan gå och dra något gammalt över sig, till exempel ett par av de miljoner snordrypande snorpapper jag just nu strör omkring mig varhelst jag går.
Kanske betyder det att jag skjuter upp cancern något, men naturligtvis var detta inlägg ett garanti på att jag snarast möjligt skulle gå och bli sjuk. Eftersom jag ska jobba iallafall veckan ut försöker jag låtsas som ingenting och käckt och friskt springa omkring med dagisbarnen, och först när jag är ensam med en liten skara och ingen annan fröken är i närheten snyter jag ljudligt ut den oändliga geggan. Jag låter råförkyld men bäst att inte nämna något och spela dum ifall de frågar, så att de inte tycker jag är puckad som kommer dit och sprider mer smitta till dem alla (som om mer behövdes, liksom).

Igår kväll var vi och kollade in lägenheten igen, eftersom de som bor där vill sälja en massa möblir till oss. Pepp, pepp! 1:a juni!
Ikväll skulle jag lyssna på Liv Strömquist (som bland annat gjort seriealbumet Einsteins fru och 100% fett och är fruktansvärt grym) på bokcafét på Pilgatan, men jag och E hade för lite pengar med oss, så vi gick och fikade istället, och drömde mer om lägenheten som vanligt. Kan det bli vår snart? Bara lite iallafall...?

Såhär känns det:

Telefon kl.07.15
- Hallå?
-Congratulations Anna, you're still in the running towards becoming a person who has ett liv and will not live with sina föräldrar forever and ever, miserable and without ever making any money.
- Åå, tack, hihi

--
Men så är det den där jävla tröttheten. Jag började inte existera förrän framåt lunch vid elvatiden och kan bara hoppas att jag gjorde ett okej jobb med att fejka mig själv fram tills dess. Imorse var första gången jag kände att min situation var ohållbar. Det var bara en stark känsla, och jag blev lite stressad. Liksom vadå? Vad är det som är ohållbart? Att springvicka? Att inte veta i förväg var man ska jobba, men hallå, var är euforin, detta är ju det allra finaste? Men sen kom jag på att det som egentligen känndes ohållbart var vetskapen om 40 år i arbetslivet, upp varje morgon, ständigt längtandes till nästa helg, nästa semester, nästa lilla stund av liv. Vojvoj. Om det känns ohållbart så är jag ju in for a treat. Men nåja, som sagt, efter lunch kom euforin och allt det där fina i rörelse. Jag bara förbannar mina gener och så för att jag inte vaknar på riktigt förrän tidigast vid tio. Men å andra sidan måste man ju inte gå och lägga sig vid två heller. Man kan lägga sig tidigare. Sova mer. Men då skulle man ju inte hinna med något annat. Bara att välja?
Räknade sedan ut att jag trots allt sovit uppemot fem timmar, så det känndes lite sjåpigt att klaga över.

Så här ungefär är mina riktlinjer vad gäller sömn:
-2 timmar = ogiltigt
5 timmar = acceptabelt
+6 timmar= bra
+9 timmar = för mycket

Hur mycket tycker ni det är rimligt att sova?

See I'm rubber and you're glue, so everything bounces off of me, and stick to you

När det kommer till mitt immunförsvar har jag en växande hybris. Jag blir allt mer övertygad om att min kropp är ett ointagligt fort som alla världens småbarnsbaciller, magsjukeepidemier, influensor och halsflussar inte har en chans att rå på. Liksom, jag har kräkts kanske två gånger de senaste tio åren, en gång av åksjuka och en gång för att jag råkade dricka vatten utomlands. När jag blir förkyld kommer det aldrig längre än till det där nu-är-det-på-väg-att-bryta-ut-något-om-det-bara-blir-lite-mer-ska-jag-sjukskriva-mig- stadiet. För var dag jag spenderar i Sveriges smittozoon aka dagis utan att bli sjuk växer denna min övertygelse om att jag är oövervinnerlig.

Men naturligtvis inser jag ju vad det innebär att tänka så. Det verkar ju onekligen oundvikligt att jag kommer dö i cancer innan jag fyller trettio. Och genom att skriva detta inlägg undertecknade jag just dödsattesten. Så är det bara. Ni vet väl hur det funkar?


En sån där dag

Ibland, i all min lathet, kommer sånna här dagar då jag verkligen känner mig handlingskraftig. Då jag är pigg och företagsam och verkligen har lust till att göra alla möjliga saker som i mitt huvud kategoriseras som nyttiga (läs: allt utom att se på tv eller sitta framför datorn). Problemet är dock alltid detsamma; när dessa stunder kommer, så vill jag göra ALLT på samma gång. Jag försöker läsa en smart bok, men distraheras av rummet som behöver städas, börjar städa, men där är ju kjolen jag började sy, tänker sy, men sen är det ju den där texten som ska skrivas och jobbet som ska sökas osv. Ofta kommer jag inte ens till själva genomförandet, utan fastnar i sängen och försöker fundera ut vad det är jag ska göra och tänker att jag kan ju se lite på tv eller bara kolla en snabb grej på datorn så länge. Och så går dagen. Idag är en sån dag. Fast det ska ju inte bli en sån dag idag. För jag har verkligen energin, och lusten. Så, ja. Nu ska jag gå upp till mitt rum, lyssna på musik, städa och kanske sy nån av de där påbörjade kjolarna färdigt. Just det.

Jojo

Jamen lite begåvad eller vad? Beundra gärna den nya bakgrunden. Det är mönstret på min soffa som jag älskar över alla andra soffor på denna jord! Den får inte följa med då jag flyttar ut. Då ska jag sitta och kolla på bakgrunden till min blogg istället och längta till världens finaste soffa.

Do-re-mi-fa-so-la-ti

Lördag kväll. Såg lite halvhjärtat melodifestrivalen med andra ögat på datorn och sen kom Emelie och Kristina förbi en stund. I övrigt segaste dagen vars mest intressanta händelse typ varit tv4sports dokumentär om Olga Korbut (jag se på en sportkanal? Ett bevis på att dagens tv-utbud sög). Alltid lite småsurt att se dagar av den här typen försvinna utan att egentligen ha börjat, men även om jag i regel inte blir bakfull tycker jag att jag också har rätt till lite bakislördag. Gårdagen var mycket bra. En trevlig förfest hos Emelie och sen gick vi ut och det gjorde inte ens något att det var till extreme vi gick (bara jag slipper skriva ut den egentliga stavningen), för när jag når en viss... öhh peppningsgrad så är allt bara så peppt och det enda som spelar någon roll ändå att få dansadansadansa med mina vänner. Trevligt, trevligt.

Nu velar jag över om jag ska åka med till min fantastiska farmor eller inte imorgon. Som vanligt är jag telefonens bitch. Tänk om, tänk om!? Jag ska förvisso arbeta på Västangård (jojo, min favvoplats på denna jord?) igen onsdag, torsdag, fredag, men ska jag verkligen nöja mig med det? Pengar, pengar! Dessutom längtar jag efter mina Missionären-barn och hoppas att de ska ringa. Eller Berghem. Ååå, S och E. Två-treåriga pojkar som säger allt med gnällig håller-på-att-börja-gråtaröst och är så söta att man kan dö. Eller J som alltid har snickarbyxor och inte kan säga R. Och F, och E och K osv osv osv. Jag dör lite halvt. Och tänker att jag vill ha barn. Och tänker att jag aldrig i detta livet ska skaffa barn. Och tänker att om jag gjorde det skulle jag få nervösa sammanbrott varje födelsedag då barnet blev ett år äldre och ett steg närmare dörren, redo att lämna mig. Nähäe du, inga barn för mig att messa upp!

RSS 2.0